Quilling- cuvant de inceput...

 Sunt Alexandru si de curand am descoperit frumoasele tehnici ale quilling-ului si decoupage-ului. Sunt 2 pasiuni frumoase pe care vreau sa le impartasesc cu dumneavoastra.In cele ce urmeaza va voi prezenta o mica istorie a acestor arte si cateva din creatiile mele.

miercuri, 7 martie 2012

Istoria Decoupage-ului...

Decoupage-ul are o istorie lungă şi fascinantă. Aceasta arta este formata din multe tehnici si stiluri care sau aplicat, de-a lungul timpului in diferite ţări . Timp de secole, decoupage-ul a fascinat multe persoane celebre din istoria şi arta ca Marie Antoinette, Madame de Pompadour, Lord Byron, Brummel Beau, cele mai moderne, cum ar fi Matisse sau Picasso.
În secolul al 12-lea, ţăranii chinezi au folosit tehnica pentru a face ornamente din hartie colorata cu care au împodobit ferestrele, de au creat lampadare, cutii decorative şi alte elemente. Entuziasmul din China cu hârtia şi indemanarea in folosirea foarfecele, se pare ca isi au rădăcinile în Siberia de Est, unde populatia folosea decoratiunile de hartie colorata pentru a impodobi mormintele. Acest obicei a fost intalnit înainte de naşterea lui Hristos.

Cu toate acestea, naşterea decoupage-ului pe care il stim astăzi ca si practica, este legat de secolul XVII. Atunci, a devenit popular prin mobilierul venit din Extremul Orient, cu finisaj final de etanşare cu ceara. Europa iubea articolele finite de etanşare cu ceară, şi comenzile au depăşit capacităţile de producţie ale producătorilor în estul îndepărtat. Profitând de cererea mare, artizanii de la Veneţia a început să producă mobilier simuland ceara , cu "lacca contrafatta" - imitaţie de lac.
Meşterii a început să accepte in atelierele lor studenţi care au lucrasera reproducand lucrari si proiecte ale marilor artistii ai epocii. Desenele colorate le tăiau si le lipeau pe articolele pe care doreau sa le decoreze, apoi le acopereau cu mai multe straturi de lac. În acest fel, construirea mobilierului şi a diferitelor alte lucruri mici se asemăna cu articolele importate din China şi Japonia.

Astazi, decoupage-ul este cunoscut in întreaga lume cu bresle active în America, Africa de Sud, Australia, Anglia şi Japonia. Datorăm cunoştinţele noastre actuale şi tehnicile, în mare parte lui Hiram Manning, şi unui grup mic de decoupeurs dedicati şi talentaţi, care au pus decupaj pe hartă în America şi, prin urmare, a condus drumul de urmat pentru ceilalţi. Breasla Naţională a Decoupeurs a fost formata în SUA în 1972 şi este foarte responsabila pentru promovarea aceastei arte fascinante şi frumoase în formele sale cele mai rafinate.

Decoupage este un cuvânt al secolului 20, care provine din cuvântul francez "decouper" sensul de a tăia. Decupajele de hârtie sunt reasamblate şi proiectate iar apoi lipite pe o suprafaţă vopsita sau aurita. Tehnica traditionala include aplicarea 30-40 straturi de lac care sunt şlefuite pentru o stralucire buna frumos.

Cu o astfel de istorie lungă şi variată, nu este surprinzător faptul că arta decoupage-ului este încă în evoluţie cu stiluri noi.
Cu originile sale pline de culoare şi varietate de tehnici , posibilităţile aceastei forme de artă fascinante sunt infinite, oferind posibilitatea a petrece nenumarate ore de creativitate, precum şi plăcere.

O sa va arat in continuare un exemplu clar de decoupage:
 Am folosit:
- o bucata de poliestiren;
- imaginea alesa de mine (imprimata laser, in cazul in care se folosesc imagini imprimate trebuie folosite doar imprimane laser si nu cu cerneala deoarece imaginea trebuie inmuiata in apa inainte de lipire), se pot folosi servetele, hartie decoupage, hartie de orez, hartie imprimata etc;
- adeziv pentru decoupage, se gaseste intr-o gama foarte larga;
- culori acrilice;
- grund pentru pictura;
- pensule;
- foarfeca;
- lac pe baza de apa
 Sa incepem:
    Acestea sunt materialele
 
 Am dat 2 straturi de grund pe bucata de polistiren dupa care am vopsit-o in culorile alese; am decupat imaginea cu colindatorii pe care am inmuiato cateva momente in apa dupa care am sters excesul de apa cu un prosop de hartie.  Am dat cu adeziv pentru decoupage pe spatele imagini decupate si pe bucata de poliestiren, dupa care am lipit imaginea peste care am mai dat o mana de adeziv. Dupa ce s-a uscat dam un strat de lac pe baza de apa pentru protectia obiectelor decorate (se pot fol,osi si alte tipuri de laucuri)
 Obiectul final:
 
  Florile sunt facute prin alta medoda despre care o sa va vorbesc mai tarziu...
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu